Олешинська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Хмельницької громади

Голова сільської ради Віталій Осядлий взяв участь в розширеному засіданні колегії облдержадміністрації

 

24 січня 2018 року під керівництвом голови облдержадміністрації Олександра Корнійчука відбулось розширене засідання колегії облдержадміністрації. Участь у засіданні взяли голова Олешинської сільської ради Віталій Осядлий, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних підрозділів ЦОВВ, голови райдержадміністрацій, міських (міст обласного значення) рад, об’єднаних територіальних громад.

Першим питанням порядку денного засідання колегії було заслухано інформацію про стан проходження  опалювального сезону 2017/2018 року.

Як зазначив начальник управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Сергій Дашковський, на 10 січня 2018 року опалювальний сезон в області проходить стабільно.

Завдяки вжитим заходам з підготовки об’єктів житлово-комунального господарства та соціальної сфери області наразі безперебійно працюють та надають тепло населенню області усі 714 комунальних та відомчих котелень.

Стовідсотково опалюється 4794 житлових будинків, 690 дитячих садочків, 64 лікарні та 702 школи. До початку опалювального сезону усі підприємства комунальної теплоенергетики уклали договори на постачання природного газу з НАК Нафтогаз України.

Разом з тим, критична ситуація склалася у місті Шепетівка, де початок опалювального сезону було зірвано через відсутність номінацій на постачання природного газу від НАК “Нафтогаз України” ТОВ “Шепетівка Енергоінвест”, яке у 2012 році уклало договір з Шепетівською міською радою про концесію цілісного майнового комплексу Шепетівського ПТМ.

Для погашення боргу за спожитий природний газ та отримання номінацій на постачання природного газу підприємством ТОВ “Шепетівка Енергоінвест” у листопаді-грудні минулого року Шепетівському міському бюджету профінансовано 5,1 млн.грн. субвенції державного бюджету, у тому числі, ТОВ “Шепетівка Енергоінвест” було спрямовано пільг і субсидій на суму 3,9 млн.грн. (з них 800,0 тис.грн. – у грудні).

При цьому НАК “Нафтогаз України” не враховано розрахунки за при­родний газ ТОВ “Шепетівка Енергоінвест”, які було проведено у 2017 році відповідно до спільних протокольних рішень у рахунок пільг і субсидій на загальну суму 22,8 млн. гривень.

За словами Сергія Михайловича, на цей час послуги централізованого теплопостачання населенню міста Шепетівка надаються у повному обсязі, ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» 05 січня 2018 року отримало номінації на відпуск газу від НАК “Нафтогаз України” на січень.

Також для забезпечення стабільного проходження опалювального сезону у житлово-комунальному господарстві області створено 130 аварійних бригад у складі 744 осіб та залучено 325 одиниць спеціалізованої техніки, оснащених необхідними інструментами, електро- та газо- зварювальними апаратами, насосами для відкачування води, засобами захисту тощо. На період ускладнення обстановки додатково створюється 81 аварійна бригада (442 особи та 188 одиниць спеціалізованої техніки).

З метою забезпечення ліквідації снігопадів та ожеледиці на вулицях і дорогах комунальної власності заготовлено посипкового матеріалу та реагентів в обсязі 36,68 тис. тонн. На 10 січня 2018 року 8,08 тис. тонн використано та 28,60 тис. тонн  залишилося в резерві.

Підготовлено 215 одиниць комунальної спецтехніки, яка залучається до виконання робіт з ліквідації снігопадів та ожеледиці, додатково укладено 332 угоди на залучення спецтехніки в інших організаціях.

Крім того, на теплопостачальних підприємствах області проведено реконструкцію, модернізацію, технічне переоснащення, дооснащення, заміну та встановлення нових котлів і котельного обладнання, будівництво нових котелень. Здійснювалися заходи щодо скорочення та заміщення споживання природного газу на теплопостачальних підприємствах та бюджетних закладах області.

Так, торік на 20 котельнях модернізовано, переоснащено та замінено 40 котлів, на альтернативні види палива (дрова та пелети) переведено 22. Орієн­товний обсяг скорочення споживання природного газу від впровадження цих заходів очікується в обсязі 2,2 млн.м³, заміщення – 1,5 млн.м³ на рік.

За останніх 3 роки в області спостерігається тенденція до збільшення оснащених засобами обліку теплової енергії багатоквартирних житлових будинків з централізованим теплопостачанням. Якщо на початок 2015 року їх було 960 (41,1%), на 01 січня 2017 року – 1660 або 75,9%, то на 01 січня 2018 року – 2008 або 92,5 відсотка.

Більш як на 90% оснащено засобами обліку теплової енергії бюджетні установи. Будинковими лічильниками гарячої води оснащено 11,5% житлових будинків, холодної – 37,7 відсотка.

За словами доповідача, повній ліквідації заборгованості за енергоносії на підприємствах житлово-комунального господарства області сприяло би виділення з державного бюджету субвенції на погашення заборгованості з різниці в тарифах, яка утворилась на 01 січня 2018 року, оскільки тарифи на житлово-комунальні послуги у переважній більшості населених пунктів і надалі залишаються збитковими через стрімке зростання цін на енергоносії та матеріали.

Торік підприємствам житлово-комунального господарства виділено майже 136,0 млн.грн. субвенції з державного бюджету на погашення заборгованості з різниці в тарифах, яка утворилася на 01 січня 2016 року. Підприємствами теплового господарства укладено договорів на загальну суму 91,2 млн.грн., профінансовано – 89,1 млн. гривень. Підприємствами водопровідно-каналізаційного господарства області укладено договорів на суму 446,7 млн.грн, жодного із них не профінансовано.

Крім того, для оперативного реагування на надзвичайні ситуації під час проходження опалювального сезону при облдержадміністрації створено оперативний штаб із забезпечення сталого проходження опалювального сезону 2017/2018 року на об’єктах  житлово-комунального господарства та соціальної сфери області.

Підсумовуючи дане питання голова адміністрації відмітив, що значних перебоїв з наданням житлово-комунальних послуг наразі в області немає. Проте, складною залишається ситуація у м. Шепетівка через заборгованість теплопостачального підприємства-концесіонера ТОВ “Шепетівка Енергоінвест” за спожитий природний газ. Там і досі існує загроза зриву опалювального сезону.

“Шепетівській міській владі не варто знімати з себе відповідальність за ситуацію, що склалася, і перекладати її на центральні органи влади. Потрібно контролювати цей процес, щоб не допустити у подальшому виникнення таких проблем”, – наголосив Олександр Олександрович.

Також очільник області нагадав усім присутнім, що забезпечення теплом, водою та іншими послугами – це персональна відповідальність перед людьми керівників місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

“Сподіваюся, що ми достойно завершимо цей період, і будемо працювати  злагоджено та оперативно реагувати на аварійні ситуації та інші загрози, що можуть виникати у зимовий період”, – додав Олександр Корнійчук.



« повернутися до списку новин